Trädgårdar

Louisiana konstmuseum

Jag har varit här flera gånger, men en hel solig sommarsöndag på Louisiana var en annan upplevelse. När jag tittar på konst blir jag ofta ganska snart mätt på intryck. Nu när vi tog oss tid att vandra runt, upp och ner och inte minst ut i trädgården blev det utrymme för att fundera och fika och reflektera. Sammantaget blev det en minnesvärd dag. Jag anser att Louisiana som arkitektonisk upplevelse ute och inne är mer sevärt än den konst som visas där.

Det stora affischnamnet var en retrospektiv utställning med Yoko Ono. Hon har varit otroligt framgångsrik med att utveckla sig själv till ett stort varumärke och pågående konstevent, men blir inte överväldigad eller chockerad av de verk som visas upp. Typ originell idé men … Jag kan tänka mig att hon kan vara en förebild för många kvinnor eftersom hon är en föregångare när det gäller att kräva plats och uppmärksamhet som kvinna.

Road och stimulerad blev jag däremot av Tara Donovans skulpturer/objekt/instllationer

Tara Donovan skulptur av metaliserad plastfolie.

Tara Donovan skulptur av metaliserad plastfolie.

Det visades också mycket konst från museets samlingar bl.a. denna suggestiva tavla av Andy Warhol

Andy Warhol 1978. "Shadow"

Andy Warhol 1978. “Shadow”

Jag gillade också denna modellstudie från 30-talet.

Vilhelm Lundström, modellstudie, 1930

Vilhelm Lundström, modellstudie, 1930

 

Körsbärsgården på Gotland

Längst ner på Gotland, på Sudret ligger Körsbärsgården (hemsida här >>). Det är ett en trädgård, ett café, en konsthall mm. Byggnaderna var vitrappade, fälten röda av vallmo och  solen lyste rakt ner från en stor blå himmel. Det kändes som vi var mycket långt bort från trygga faluröda stugor i en björkbacke.

Vitkalkade byggnader på Körsbärdsgården på Sudret gotland.

Vitkalkade byggnader på Körsbärdsgården som ligger nära Gotlands sydligaste spets.

Gott fika och god enkel lunch hittade vi på caféet.

I trädgården ligger en bländvit länga som inrymmer en konsthall. Där fanns en stor mängd tavlor, foton, skulpturer och diverse objekt, men denna dag var det bara ett fåtal verk som väckte mitt intresse.  Där fanns dock några egenartade möbler/objekt av Tage Andersen (länk >>) som jag uppskattade, tex denna schäslong av smide:

Schäslong av Tage Andersen. Körsbärsträdgården 2013

Järn-schäslong av Tage Andersen. Körsbärsträdgården 2013

En stor avdelning var fylld med en retrospektiv utställning med verk av Björn Evensen. Det var mest abstrakta tavlor och reliefer i en stil som jag personligen närmast associerar till “shabby chic”. Det är en inredningsstil där man försöker skapa atmosfär och en spännande historia genom att patinera föremål så att de ser slitna och blekta ut. I verkligheten är det bara fejk och det finns varken berättelse eller känsla.

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Det fanns dock många olika varianter och denna gillade jag

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Mest spännande tyckte jag trots allt  att byggnaden var.

Konsthallen på Körsbärsgården. Utsikt mot trädgården.

Konsthallen på Körsbärsgården. Utsikt mot trädgården.

Konsthallen på Körsbärsgården på Gotland

Konsthallen på Körsbärsgården på Gotland

 

Hämningslös blomprakt

image

På Julitta finns en pionträdgård. Den här årstiden är den full av en hämningslös och överdådig blomprakt som gränsar till det obsena.

Bastedalens kinapark

image

Bastedalens kinapark ligger i ett gammalt kalkbrott söder om Askersund. Det är inte den mest överdådiga trädgård jag varit i, men den säregna miljön skapar en känsla av harmoni så dröjer sig kvar länge.