September 2013

Aguélimuseet i Sala

Min föreställning var att Ivan Aguéli framför allt var en originell och nyskapande konstnär från sekelskiftet mellan 1800-talet 0ch 1900-talet. I Sala finns ett Aguélimuseum och dit gjorde vi en utflyckt. Det visade sig att museet var en del av ett helt litet kulturkvarter i centrum av staden. Aguélisamlingen visas i ett enda stort rum tillsammans med en del andra samtida och sentida konstnärer. De flesta Aguélitavlorna är ganska små och vid första anblicken inte så uppseendeväckande.

Strand, oljemålning av Ivan Aguéli

Strand, oljemålning av Ivan Aguéli

Egyptiskt slättlandskap. Oljemålning av Ivan Auguéli

Egyptiskt slättlandskap. Oljemålning av Ivan Auguéli

Efter  att ha läst på lite så inser jag att Aguéli framför allt var en märkvärdig politisk och framför religiös tänkare som ägnade en stor del av sitt liv att tränga djupt in i islam. Det måste ha varit lika ovanligt då som nu 100 år senare. Efter att ha tittat på hans tavlor en lång stund slås man av det meditativa stämningen och de utsökt finstämda färgerna. En mycket intressant och ovanlig person och museum som är väl värt ett besök.

Läs mer om museet och Aguéli ->>

 

Installation i den gamla kvarnen i Kvarnbo, Uppsala

 

Kvarnbo kvarn i Uppsala. Foto Anders Ehrlemark 2013

Kvarnbo kvarn i Uppsala. Foto Anders Ehrlemark 2013

I Kvarnbo i utkanten av Uppsala ligger en gammal kvarn nere i en å-ravin. Kvarnen är ett åldrigt timmerhus utan några som helst moderna faciliteter. Kvarnhuset har frilagts från snåren och rustats på utsidan. Inne i kvarnen har konstnären Kajsa Gustafsson och konstsmeden Pea Sjölén skapat en installation som dom kallar ”Inre Skog”. Kvarnen är dunkel och full med mörka vrår. När man kommer in från dagsljuset får man fumla sig runt längs en bana sparsamt upplyst av stearinljus. Längs vägen kommer man i kontakt med pinnar, rep, gummislangar mm. Nere i källaren står en cykel med dynamo och om man trampar lyses olika objekt upp i mörkret. På vinden hänger en massa gungor som sakta svänger fram och tillbaka. Jag hade inte så mycket känsla av skog utan tänkte mer på hur det var att jobba här i en tid när det inte fanns någon ordentlig arbetsbelysning. Lite läskigt vad det med så mycket levande ljus i en lättantändlig lokal som man inte riktigt kan orientera sig i. Bäst tyckte jag om vinden med gungorna. Sammantaget blev det en mer konstnärlig variant av spökhuset på ett nöjesfält.

Installationen "Inre skog" i Kvarnbo kvarn. Vägen ner i källarens mörker.

Installationen “Inre skog” i Kvarnbo kvarn. Vägen ner i källarens mörker. Foto Anders Ehrlemark 2013.

 

Installationen "Inre skog" i Kvarnbo Kvarn. Vinden full med gungor som svajar i mörkret.

Installationen “Inre skog” i Kvarnbo Kvarn. Vinden full med gungor som svajar i mörkret. Foto Anders Ehrlemark 2013

 

Två reseberättelser från konstens värd på Sävstaholms slott

Under sommaren har Sävstaholms slott visat konst av två kvinnliga konstnärer, Elli Hemberg och Greta Gerell. Båda började som konstnärer på 1920-talet och på utställningen kan man följa deras utveckling ända fram till 1970-talet. Det är intressant att se hur de hela tiden arbetat för att utvecklas. När det behärskat ett uttryckssätt så ger de sig på nya utmaningar. Utställningen blir en slingrande reseberättelse om två spännande, men ganska okända, konstnärers väg genom konsten. Här kan man läsa mer om utställningen >>

Greta Gerell. Barn i korg. 1937

Greta Gerell. Barn i korg. 1937

Greta Gerell. Stadslandskap från 1960-talet

Greta Gerell. Stämningsmättade stadslandskap från 1960-talet

Elli Hemberg, Vårkväll vid Rörstrand, 1920-tal

Elli Hemberg, Vårkväll vid Rörstrand, 1920-tal

Elli Hemberg, kubistisk intreör

Elli Hemberg, kubistisk inspirerad interiör

 

Abstrakt skulptur av Elli Hemberg från 1974

Abstrakt skulptur av Elli Hemberg från 1974

 

 

Laggar Jan Tigerstrand live

Laggar Jan Tigerstrand pratar om konsten och livet. Sävstaholms slott spetember 2013. Foto

Laggar Jan Tigerstrand pratar om konsten och livet. Sävstaholms slott spetember 2013. Foto Anders Ehrlemark

Stötte på Laggar Jan Tigerstrand på Säftstaholms sista öppetdag för säsongen. Har sett hans stora och detaljrika teckningar förut men att möta honom live förhöjde upplevelsen. Det räcker inte bara att beskriva Laggar Jan som en skicklig och underfundig konstnär. Han verkar mera vara en naturkraft från Dalarnas vildmark. Hans bilder är stora, föreställande och fulla med fina detaljer. Den viktigaste rekvisitan är Laggar Jan själv, samt hans hundar och katter. Naturkrafter lär vara lite oberäkneliga, men denna dag sprudlade konstnären av åsikter och berättelser om livet. Läs mer om honom på hans hemsida – laggarjantigerstrand.se.

Han har också en facebooksida med ett porlande flöde av bilder och krumelurer.

Skäggmanslaget. Blyertsteckning av Laggar Jan Tigerstrand. Säfstaholm 2013.

Skäggmanslaget. Blyertsteckning av Laggar Jan Tigerstrand. Säfstaholm 2013.