October 2014

Bergsjö betraktat

Letade mig till Bergsjö för att handla lite mat. Hittade en välsorterad ICA-butik, men också en gata med ståtlig om än lite slitna hus. Bergsjö är huvudort i Nordanstigs kommun och har drygt 1200 invånare. Orten ligger ca 1 mil väster om E4 mellan Hudiksvall och Sundsvall (man åker av vid Jättendal). Området är vackert med mycket sjöar och blånande höjder.

Husen vittnar om en tid med ekonomiskt välstånd och livlig aktivitet. Det var innan globaliseringen  slog ut lokala industrier och jordbruket. Med mekaniseringen försvann jobben i skogen. Istället kan vi glädja oss åt låga matpriser, billiga importerade konsumentprodukter och färre värkbrutna ryggar. Med en krympande ekonomi så måste samhället leva på rost och röta, dvs använda resurser som borde ha satsats på underhåll och investeringar till konsumtion och löpande utgifter. Bergsjö är typisk för alla dessa småorter i utkanten som vi besökt de senaste åren när vi rest runt i Sverige med vår husbil. Jag tror att det egentligen gäller hela Sverige även om det inte märks så mycket i de självupptagna storstäderna.

Jag undrar hur det ser ut om 100 år i Bergsjö. Antagligen är här bara ödemark – om det nu inte kommer en ny blomstringstid baserat på någon ekonomisk faktor som vi inte kan se nu.

Storgatan i Bergsjö

Storgatan i Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

 

Trompe l’œil på Galleri Nykvarn

På Galleri Nykvarn mellan Enköping och Västerås pågår en utställning (tom 2014-10-16) med målningar av Paula Bächtiger Kling. Hon verkar huvudsakligen arbeta med trompe l’œil bilder. Tavlorna visar blommor, katter, fåglar och stilleben realistiskt avbildade. Som extra knorr är ramen också målad och en del av motivet, t.ex. en kvist, tycks sticka ut utanför ramen. Hon målar också gärna in en fluga eller bi som tycks sväva i luften framför tavlan. Det är skickligt utfört och mycket dekorativt, men när alla tavlor följer samma mall blir det ganska opersonligt. Jag undrar var konstnären finns. För mig blir det ungefär samma upplevelse som att titta på en uppsättning handmålade dalahästar – inga är exakt lika men alla är ändå bara dalahästar och inte konstverk.

Tavla av Paula Bächtiger Kling visad på Galleri Nykvarn oktober 2014

Tavla av Paula Bächtiger Kling visad på Galleri Nykvarn oktober 2014

 

Tavla av Paula Bächtiger Kling visad på Galleri Nykvarn oktober 2014

Tavla av Paula Bächtiger Kling visad på Galleri Nykvarn oktober 2014

En vanlig Gardell

Maxim

Var och tittade på Jonas Gardells show “Mitt enda liv”. Det som förvånade mig mest var att showen var en så konventionell blandning av trams, musik, dans och körtjejer. Utan fenomenet Gardell skulle det varit ganska ointressant, men med hans extrema närvaro och förmåga att obehindrat växla mellan trams och allvar blir det både roligt och mycket sevärt.