Bergsjö betraktat

Letade mig till Bergsjö för att handla lite mat. Hittade en välsorterad ICA-butik, men också en gata med ståtlig om än lite slitna hus. Bergsjö är huvudort i Nordanstigs kommun och har drygt 1200 invånare. Orten ligger ca 1 mil väster om E4 mellan Hudiksvall och Sundsvall (man åker av vid Jättendal). Området är vackert med mycket sjöar och blånande höjder.

Husen vittnar om en tid med ekonomiskt välstånd och livlig aktivitet. Det var innan globaliseringen  slog ut lokala industrier och jordbruket. Med mekaniseringen försvann jobben i skogen. Istället kan vi glädja oss åt låga matpriser, billiga importerade konsumentprodukter och färre värkbrutna ryggar. Med en krympande ekonomi så måste samhället leva på rost och röta, dvs använda resurser som borde ha satsats på underhåll och investeringar till konsumtion och löpande utgifter. Bergsjö är typisk för alla dessa småorter i utkanten som vi besökt de senaste åren när vi rest runt i Sverige med vår husbil. Jag tror att det egentligen gäller hela Sverige även om det inte märks så mycket i de självupptagna storstäderna.

Jag undrar hur det ser ut om 100 år i Bergsjö. Antagligen är här bara ödemark – om det nu inte kommer en ny blomstringstid baserat på någon ekonomisk faktor som vi inte kan se nu.

Storgatan i Bergsjö

Storgatan i Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö