Ryssar på Nationalmuseum

Direkt från Moderna gick vi till Nationalmuseum där det visas en utställning med konst av den ryska konstnärsgruppen Peredvizjniki. I Ryssland ansågs de vara radikala genom sitt val av realistiska motiv från vanliga människors liv.  För mig känns motiven exotiska eftersom den gamla ryska kulturen är främmande, men stilen liknar mycket samtida nordiska romantiska målare (som för övrigt hänger i en intilliggande sal).

Hittar en häftigt porträtt på kulturgiganten Tolstoy som avbildas stående barfota i en enkel bondeblus. När fick vi se vår tids kulturikoner avbildade på motsvarande sätt. (bilden från Wikimedia commons)

Många tavlor visar mer eller mindre romantiska landskap, men ett landskap med en väg som försvinner i fjärran får en annan laddning när man får veta att detta är den väg som straffångarna vandrade på vägg till sibiriens fångläger. (bilden från Wikipaintings.org)