Arkitektur

Bergsjö betraktat

Letade mig till Bergsjö för att handla lite mat. Hittade en välsorterad ICA-butik, men också en gata med ståtlig om än lite slitna hus. Bergsjö är huvudort i Nordanstigs kommun och har drygt 1200 invånare. Orten ligger ca 1 mil väster om E4 mellan Hudiksvall och Sundsvall (man åker av vid Jättendal). Området är vackert med mycket sjöar och blånande höjder.

Husen vittnar om en tid med ekonomiskt välstånd och livlig aktivitet. Det var innan globaliseringen  slog ut lokala industrier och jordbruket. Med mekaniseringen försvann jobben i skogen. Istället kan vi glädja oss åt låga matpriser, billiga importerade konsumentprodukter och färre värkbrutna ryggar. Med en krympande ekonomi så måste samhället leva på rost och röta, dvs använda resurser som borde ha satsats på underhåll och investeringar till konsumtion och löpande utgifter. Bergsjö är typisk för alla dessa småorter i utkanten som vi besökt de senaste åren när vi rest runt i Sverige med vår husbil. Jag tror att det egentligen gäller hela Sverige även om det inte märks så mycket i de självupptagna storstäderna.

Jag undrar hur det ser ut om 100 år i Bergsjö. Antagligen är här bara ödemark – om det nu inte kommer en ny blomstringstid baserat på någon ekonomisk faktor som vi inte kan se nu.

Storgatan i Bergsjö

Storgatan i Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

Storgatan Bergsjö

 

Skjulstastugan, en oväntad tidsresa

Skjulstastugan, Eskilstuna

Skjulstastugan, Eskilstuna

En kylig men solig vårpromenad längs Eskilstunaån avslutades med fika i Skjulstastugan. Det är ett oansenlig röd stuga som ligger på liten ö mitt i ån. Att kliva in på kaféet innebär en snabb tidsresa till början av 40-talet. Brunbetsat, rustikt och hembygdsromantisk. Väggmålningar som hyllar den sunda och starka idrottsmannen. Stugan invigdes som klubblokal för en gymnastikförening under kriget i början av 40-talet.

Interiör från Skjulstastugans kaffé med stora väggmålningar. Foto Anders Ehrlemark 2014

Interiör från Skjulstastugans kaffé med stora väggmålningar. Foto Anders Ehrlemark 2014

Exempel på tidstypisk väggmålning i Skjulstastugan. Foto Anders Ehrlemark 2014

Exempel på tidstypisk väggmålning i Skjulstastugan. Foto Anders Ehrlemark 2014

Otroligt nog har man behållit inredning nästan oförändrad. Det finns inte många interiörer i den här stilen kvar. Detta brunbetsade stilideal har inte många förespråkare idag, men det kan vara värt en snabb tidsresa över en kopp kaffe. För att komma till stugan passerar man över en fors och där får man inte missa strömstaren som obesvärat trippar runt på stenarna och dyker i strömvirvlarna.

Strömstare i Eskilstunaån. foto Agneta Ehrlemark 2014

Strömstare i Eskilstunaån. foto Agneta Ehrlemark 2014

Vårpromenad i ålderdomligt landskap

Idag har jag varit med om en tidsresa. Efter tips från en vän åkte vi till Bråbyggden (mer info här –>). Det är ett område i Småland i närheten av Oskarshamn. Området omfattar 14 stycken små byar och det som är så märkligt är att man bevarat ett mycket ålderdomligt kulturlandskap med gärdesgårdar, stenmurar, små beteshagar och åkerlappar. Det ser nog fortfarande ut som  det gjorde vid 1900-talets början. Byarna är bebodda och markerna hävdade. Jag har aldrig sett mer än fragment av ett sådant här landskap tidigare, men här kan man vandra runt ett stort område. Mycket sevärt och egenartat.

Byvägen slingrar mellan de välhållna gårdarna.

Bråbyggden. Beteshage med hamlade träd.
Bråbygden, byväg. Foto Anders Ehrlemark 2014
Bråbygden. Kilometervis med gärdesgårdar och stenmurar. Foto Anders Ehrlemark 2014.

Bråbygden. Kilometervis med gärdesgårdar och stenmurar. Foto Anders Ehrlemark 2014.

På en del ställen ser landskapet ut som om det var hämtat från en en fantasy-film. Man skulle inte bli förvånad om det dök upp några hobbitar bakom en sten.

Bråbygden. Hage med hamlade träd och massor med stenrösen. Foto Anders Ehrlemark 2014.

Bråbygden. Hage med hamlade träd och massor med stenrösen. Foto Anders Ehrlemark 2014.

Louisiana konstmuseum

Jag har varit här flera gånger, men en hel solig sommarsöndag på Louisiana var en annan upplevelse. När jag tittar på konst blir jag ofta ganska snart mätt på intryck. Nu när vi tog oss tid att vandra runt, upp och ner och inte minst ut i trädgården blev det utrymme för att fundera och fika och reflektera. Sammantaget blev det en minnesvärd dag. Jag anser att Louisiana som arkitektonisk upplevelse ute och inne är mer sevärt än den konst som visas där.

Det stora affischnamnet var en retrospektiv utställning med Yoko Ono. Hon har varit otroligt framgångsrik med att utveckla sig själv till ett stort varumärke och pågående konstevent, men blir inte överväldigad eller chockerad av de verk som visas upp. Typ originell idé men … Jag kan tänka mig att hon kan vara en förebild för många kvinnor eftersom hon är en föregångare när det gäller att kräva plats och uppmärksamhet som kvinna.

Road och stimulerad blev jag däremot av Tara Donovans skulpturer/objekt/instllationer

Tara Donovan skulptur av metaliserad plastfolie.

Tara Donovan skulptur av metaliserad plastfolie.

Det visades också mycket konst från museets samlingar bl.a. denna suggestiva tavla av Andy Warhol

Andy Warhol 1978. "Shadow"

Andy Warhol 1978. “Shadow”

Jag gillade också denna modellstudie från 30-talet.

Vilhelm Lundström, modellstudie, 1930

Vilhelm Lundström, modellstudie, 1930

 

Körsbärsgården på Gotland

Längst ner på Gotland, på Sudret ligger Körsbärsgården (hemsida här >>). Det är ett en trädgård, ett café, en konsthall mm. Byggnaderna var vitrappade, fälten röda av vallmo och  solen lyste rakt ner från en stor blå himmel. Det kändes som vi var mycket långt bort från trygga faluröda stugor i en björkbacke.

Vitkalkade byggnader på Körsbärdsgården på Sudret gotland.

Vitkalkade byggnader på Körsbärdsgården som ligger nära Gotlands sydligaste spets.

Gott fika och god enkel lunch hittade vi på caféet.

I trädgården ligger en bländvit länga som inrymmer en konsthall. Där fanns en stor mängd tavlor, foton, skulpturer och diverse objekt, men denna dag var det bara ett fåtal verk som väckte mitt intresse.  Där fanns dock några egenartade möbler/objekt av Tage Andersen (länk >>) som jag uppskattade, tex denna schäslong av smide:

Schäslong av Tage Andersen. Körsbärsträdgården 2013

Järn-schäslong av Tage Andersen. Körsbärsträdgården 2013

En stor avdelning var fylld med en retrospektiv utställning med verk av Björn Evensen. Det var mest abstrakta tavlor och reliefer i en stil som jag personligen närmast associerar till “shabby chic”. Det är en inredningsstil där man försöker skapa atmosfär och en spännande historia genom att patinera föremål så att de ser slitna och blekta ut. I verkligheten är det bara fejk och det finns varken berättelse eller känsla.

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Det fanns dock många olika varianter och denna gillade jag

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Björn Evensen på Körsbärsgården 2013

Mest spännande tyckte jag trots allt  att byggnaden var.

Konsthallen på Körsbärsgården. Utsikt mot trädgården.

Konsthallen på Körsbärsgården. Utsikt mot trädgården.

Konsthallen på Körsbärsgården på Gotland

Konsthallen på Körsbärsgården på Gotland

 

Heidenstams Övralid

Heidenstams Övralid ligger strax norr om Motala, på en hög ås med strålande utsikt över Vättern. Heidenstams författarskap känns idag mer främmande än hans generationskollegor Strindberg och Selma Lagerlöv. På sin tid var han dock en kulturell jätte. På äldre dagar köpte han marken där Övralid ligger och lät bygga ett hus. Han ritade det själv i en egenartad blandning av karolinerherrgård och klassistisk villa från Italien. Huset blev klart 1925 och där bodde han till sin död 1940.

Heidenstams Övralid

Heidenstams Övralid, framsida. foto Anders Ehrlemark

 

Heidenstams Övralid, baksida

Heidenstams Övralid, baksidan. Foto Anders Ehrlemark

 

Heidenstams Övralid, utsikt över Vättern

Heidenstams Övralid, utsikt över Vättern. Foto Anders Ehrlemark

Han valde en fantastisk plats, men borde ha anlitat en professionell arkitekt. Det  känns som om han började med framsidans fasad och sedan ritade planlösningen. Fönsterplaceringen på övriga fasader blev lite märklig och flera av rummen har fått konstiga proportioner. Fotoförbud inomhus, men det gjorde inte så mycket. Det enda rum som jag gillade var biblioteket.

Platsen är makalös och uppenbarligen stortrivdes Heidenstam här.  Övralid är väl värt att besöka.

Stadsvandring

Balkonger kring Järntorget i Eskilstuna

Balkongerna kring Järntorget. Photo Anders Ehrlemark 2013

På vandring i Eskilstuna på Järntorgsgatan fotograferar jag husen kring Järntorget. Jag gillar de rundade funkisbalkongerna som går runt hörnen.

Fler av mina bilder från Eskilstuna hittar du här.

Akvarellmuseet i Skärhamn

En fin men kall senhöstdag besökte vi Akvarellmuseet i Skärhamn. Vattnet, klipporna och det svaga men klara ljuset skapade en mycket speciell atmosfär.

Huvudutställningen kallades “Svart pedagogik” med verk av dansken Peter Land. De flesta tavlorna visade barn i skolmiljö utförda i med ett egenartat maner. En blandning av karikatyr och serieteckning. Nästan oändliga variationer på ett tema skapar intrycket av någon fastnatt i en oändlig loop.

Arken

På lördag förmiddag besökte vi Arken utanför Köpenhamn. Första salen upptogs av verk av av Damien Hirst. För mig är det lite för mycket effektsökeri i hans konst – “vad skall jag nu hitta på som kan överaska de blaserade konstkännarna?” Kalvar i formalin känns som en överbegåvad och ganska tom provokation.

Kontrasten var stor mot huvudutställningen som bestod av modern indisk konst. Ett stort antal konstnärer hade fyllt varsitt rum med installationer, skulpturer och bilder. En stor sal var full med fantastiskt fantasifulla aftonklänningar. Denna utställning överaskade, berörde och roade mig. Som dessa mer än manshöga popkonstbrudar:

Eller detta landskap av skrot:

Det var den roligaste utställning vi varit på på mycket länge.

Vadstena slott

Säga vad man vill, men så här imponerande kåkar byggs det inte så många längre – fast de kanske är tur för de lär ha varit väldigt otrivsamma, särskilt om vintern.

image