August 2011

Stridsvagnar i Strängnäs

I helgen besökte jag det nyöppnade museet Arsenalen i Strängnäs. Där finns stridsvagnar och andra militära fordon från tiden före första världskriget och fram till idag. Huvuddelen är sådana är sådana som använts av svenska försvaret men det finns också några utländska från andra världskriget.

Jag blev positivt överaskad av utställningen – välordnat, bra information och sevärt. För mig som gillar tekniska grejor fanns det många detaljer att studera. Inom det militära området har man kostat på sig att prova många tekniska hugskott som ingen privat finansiär skulle ha vågat satsa på.

Det är dock slående hur långt borta döden är bland denna samling av dödens redskap. För mig som lever så långt bort från krigets verklighet är det svårt att föreställa sig hur det är. På TV och film finns många krigsskildringar, men de utspelar sig ofta i en “exotisk” miljö långt borta från de svenska skogsbackar jag känner till . Den klassiska finska filmen “Okänd soldat” innehåller dock avsnitt med miljöer och människor som jag kan identifiera mig med.

Kyrkbesök

Letade geocachegömma i Oxelösund. En gömma låg intill den iögonenfallande kyrkan på berget ovanför centrum. Kyrkan är byggd på femtiotalet av brutal betong och glas. Har sett den på håll förut och tyckt att den vara ganska ful. På närmare håll visade det sig vara en storslagen och imponernade byggnad.

Vi gick också in i kyrkan och tittade. Där inne var det ett rofyllt och vackert kyrkorum. Utifrån överväldigande, inifrån nästan intimt. Det är kul när man blir överaskad och får revidera sin förutfattade mening.

Femörefortet

Gjorde en utflykt till Femörefortet (klicka på länken för att se bilder från fortet) i Oxölösund. Märklig känsla att besöka ett museum som visar något som både hunnit vara toppmodernt (anläggningen togs i bruk 1966) och obrukbart (1998). Om man tittar på en vanlig sattelitbild på Google förstår man varför det inte fungerar med fasta befästningar nu för tiden. På bilden syns både pjäsernas pansarkupoler och eldledningsperiskopen. När fortet var i bruk så var säkert dessa objekt bättre kamoflerade, men en militär sattelit har ju ännu bättre upplösning.

Vet den lede fi bara den exakta positionen så finns det gott om bomber och robotar som kan träffa med meterprecision. Om det inte finns något kvar att skjuta med hjälper det inte att större delen av fortet ligger skyddat djupt nere i berget.

Braheskolans bibliotek

På Visingsö finns en folkhögskola, Braheskolan, som numera också uppträder i skepnad av VisingsÖ hotell och konferans. På området finns en fristående biblioteksbyggnad. Den har en säregen form – triangel. Triangelformen gör att utrymmena i byggnadens hörn blir mer intima, nästan som egna rum. Både invändigt och utvändigt har man använt mycket naturmaterial som obehandlat trä och sten. Utvändigt obehandlade ekplank som är fästa med rostande järnspik. En intim och rofylld miljö som anpassar sig till den omgivande parken.

En trekantig byggnad tar mindre plats i synfältet

Överblick och intimitet

Ljusspel i taket

Avesta Art

Sommarutflykt till Avesta och utställningen i det gamla bruket. Detta är andra besöket på Avesta Art, vi var här förra året också. Det är en säregen blandning av gammal brukshistoria och konst. Konsten exponeras mot en bakgrund av mörkt och grovt. Det finns både bildkonst, skulpturer och installationer. Bilderna visar vaxskulpturer, lysande glaskonst och svävande “möbelskulpturer”: