December 2011

Två fotografer

På Eskilstuna museum hamnade jag helt oplanerat på en fotoutställning. SWAPS är ett fotoprojekt som Ulf Rehnholm har gjort i samarbete med fotografer från Jordens alla hörn. Den består av multiexponerade bilder (på traditionellt filmmedia). Ulf har först fyllt filmerna med bilder och sedan skickat ut dom i värden till andra fotografer som tagit nya bilder på samma film utan att veta vilka motiv som redan fanns där. Sedan har Ulf gjort ett urval i mängden och det är dessa bilder som visas på utställningen. Jag tycker det är en kul idé, men inget som fångar mig. Ungefär som att stirra ner i kaffesump, fast mer dekorativt.

Bara någon vecka senare kommer jag lika oplanerat till ännu en fotoutställning. Det är Nelli Palomäki som visar en samling porträtt på Kulturhuset i Stockholm. Många av porträtten är arrangerade så att de påminner om gamla studiobilder med rekvisita, men människorna är mycket tydligt från vår tid. Det som griper mig är den intensiva närvaro som hon lyckas förmedla. För mig representerar dessa utställningar två helt olika förhållningssätt till konst. Å ena sidan en kul och dekorativ idé å andra sidan bilder med intensiv känsla och närvaro.

Ryssar på Nationalmuseum

Direkt från Moderna gick vi till Nationalmuseum där det visas en utställning med konst av den ryska konstnärsgruppen Peredvizjniki. I Ryssland ansågs de vara radikala genom sitt val av realistiska motiv från vanliga människors liv.  För mig känns motiven exotiska eftersom den gamla ryska kulturen är främmande, men stilen liknar mycket samtida nordiska romantiska målare (som för övrigt hänger i en intilliggande sal).

Hittar en häftigt porträtt på kulturgiganten Tolstoy som avbildas stående barfota i en enkel bondeblus. När fick vi se vår tids kulturikoner avbildade på motsvarande sätt. (bilden från Wikimedia commons)

Många tavlor visar mer eller mindre romantiska landskap, men ett landskap med en väg som försvinner i fjärran får en annan laddning när man får veta att detta är den väg som straffångarna vandrade på vägg till sibiriens fångläger. (bilden från Wikipaintings.org)

Turner och Monet på Moderna museet

Jag har tidigare bara haft möjlighet att se enstaka originalmålningar av Turner och Monet. Nu dyker det upp en stor utstållning med båda målarna på Moderna museet. Den omfattar också verk från en sentida kollega till dem, Twombly. Twombly har jag inga minnesbilder av sedan tidigare och honom kommer jag inte heller närmare i trängseln på Moderna. Mest imponerad är jag av Monet. Han har en så stor bredd (inte bara näckrosor)  och det finns massor av hans tavlor på utställningen som jag tycker om.

Däremot blev jag besviken på Turner. Det finns en del fantastiska tavlor av honom, men också en del som jag inte berörs av alls. Turner är lite tidigare än Monet och det finns ganska mycket traditionellt landsskapsmåleri a la 1700-talet hos. Spretiga gubbar i bruna fantasilandskap fångar inte mitt intresse.