August 2012

Galleri Astley

Mitt i mörkaste bergslagen finns Galleri Astley. Mer bestämt så ligger det i Uttersberg nära Skinnskatteberg. Galleriet är inrymt i några gamla byggnader som varit en station. På det gamla spårområdet har man gjort iordning en skulpturpark. I ett gammalt magasin finns ett fik och galleri. Där hängde bl.a. stora intensiva akvareller av Tomas Ryden

image

och halvabstrakta naturmålningar av Stephen Lawlor

image

I stationshuset längre bort fanns nonfigurativ konst. Jag kom i en livlig diskussion med galleristen ang föreställande kontra nonfigurativ konst. Min slutsats är att för att riktigt uppskatta den senare så skall man ha en känsla för bildens rytm och rörelse som jag saknar. Jag ser mig därför som visuellt tondöv.

image

I ett gammalt magasin på området finns en grafisk verkstad. Där stog det öppet idag och vi kunde på nära håll se hur man skapar med torrnål på plastfolie och hur själva tryckningen går till. Gick därifrån med en fördjupad uppskattning av grafik som konstform. Jag brukar annars ofta känna mig oberörd av grafik.

image

Julia Beck på Zornmuseet i Mora

Dagens besök på Zornmuseet sammanföll med Cykelvasan i Mora. Därför blev det en liten utmaning att hitta parkering och ta sig fram till museet samtidigt som tusentals mountainbikecyklister spurtade mot mål. Vi hade kommit för att se tavlor av Julia Beck. Hon verkade i Frankrike samtidigt med många andra svenska konstnärer i slutet av 1800-talet. Motiven var till en början mest finstämda men lite tråkiga landskap.

image

Men sedan hon inspirerats av den nya impressionismen började hon använda färgen allt djärvare.

image

image

Jag gillade friskheten och färgglädjen.
På museet finns också en massa skisser och några större verk av Zorn själv. Jag imponeras varje gång av hans förmåga att med några “slarviga” och grova penseldrag skapa en bild som på lite längre avstånd ger ett detaljrikt och levande intryck.

image

image

Zorn är en fantastiskt skicklig målare och grafiker. Sedan verkar det finnas många som tycker att han tjänade för mycket pengar och visade för lite ångest för att också vara en stor konstnär. På ett sent självporträtt ser han ganska trött ut.

image

Även på detta gruppfoto med Albert Engström, Carl o Karin Larson samt Zorn längst till vänster ser han sammanbiten ut (jag tycker Carl Larsson liknar Pettson på pricken).
image

VIDA konstmuseum – sommarens bästa konstupplevelse

Längs vägen mellan Färjestaden och Borgholm ligger VIDA konstmueum. Jag har åktförbi många gånger, men aldrig tagit migtid att stanna. Idag dag var det dags. Det vasade sig vara ett mycket större museum än man kunde ana och med massor av intressant konst. Redan i entrén stog “Human Ostrich” av Maria Miesenberger.

En flygel var ägnat åt den kända glaskonstnären mm Bertil Vallien och en annan var full med konst av hans fru Ulrica Hydman-Vallien. Han är främst känd för massiva glasblock med ingjutna föremål i form av ansikten och båtar. Hon gör förgtarka skulpturer och föremål av glas och andra material. Jag gillar också hennes tavlor.

I bottenvåningen fanns konst av Ulf Trotzig. Han gör fantastiska fågeltavlor som berör mig starkt.

I en stor sal hängde teckningar av den israeliska konstnären Yifat Bezalel. Många med sagoinsprirerade motiv och framför allt en monumental teckning av hästar i rörelse. Häftigt!

Det fanns mycket mer att se. Mer info på museets hemsida. Besöket blev en glad överaskning och sommarens bästa konstupplevelse. Hit vill jag återvända.