November 2012

Hova konditori

På väg mot Göteborg hitta jag ännu ett traditionellt och icke moderniserat kondis av minst samma klass som kondiset i Laxå. I Hova finns en gammal radiogrammofon i ett hörn. I Laxå verkar sortemententet vara lite större, men båda är värda en liten omväg.

Glyptoteket

Efter att ha frusit ett tag på Ströget gick vi till Glyptoteket för att fika i vinterträdgården under den magnifika kupolen.

Det var nästan stängningsdags, men vi hann gå runt bland museets samling av franska impresionister. De flesta kändes ganska trötta och åldrade, men mästarna Degas och Monet håller fortvarande formen.

Arken

På lördag förmiddag besökte vi Arken utanför Köpenhamn. Första salen upptogs av verk av av Damien Hirst. För mig är det lite för mycket effektsökeri i hans konst – “vad skall jag nu hitta på som kan överaska de blaserade konstkännarna?” Kalvar i formalin känns som en överbegåvad och ganska tom provokation.

Kontrasten var stor mot huvudutställningen som bestod av modern indisk konst. Ett stort antal konstnärer hade fyllt varsitt rum med installationer, skulpturer och bilder. En stor sal var full med fantastiskt fantasifulla aftonklänningar. Denna utställning överaskade, berörde och roade mig. Som dessa mer än manshöga popkonstbrudar:

Eller detta landskap av skrot:

Det var den roligaste utställning vi varit på på mycket länge.

Självporträtt på Louisiana

Stor utställning med självporträtt på Louisiana utanför Köpenhamn. Massor av självporträtt från perioden från slutet av artonhundratalet fram till våra dagar. Det är konstverk med flera olika utgångspunkter. Många säger “vem är jag?”, några (särskilt av manliga konstnärer) säger istället “Här är jag!”. Moderna konstnärer verkar istället ofta vilja provocera oss som betraktaren med frågan “vem är du egentligen?”.

En tanke som slog mig var att innan alla hade en bra spegel eller kamera så visste de flesta människor inte riktigt hur dom såg ut. Nu för tiden granskar vi oss ständigt i spegeln och producerar massor av fotografiska självporträtt som uppfyller nätet. Det har skett en stor förändring av hur vi uppfattar oss själva. Inte så konstigt att utseendet är så viktigt nu för tiden.