July 2013

Berga Kulturkapell

Berga Kulturkapell visar konst i stämningsfull miljö. Foto Anders Ehrlemark

Berga Kulturkapell visar konst i stämningsfull miljö. Foto Anders Ehrlemark

En halvmil söder om Vingåker ligger Berga Kulturkapell. Det är ett gammalt frikyrkokapell som Martin Sjöberg och Catarina Vilhelmsson renoverat och gjort om till konsthall, samlingslokal och sommarcafé. I sommar ställer tio konstnärer och hantverkare från Vingåkerstrakten ut sina verk i den gamla salen. Det är en spännande lokal med mycket ljus från alla håll och med många av de gamla inredningsdetaljerna bevarade. I anslutning till salen finns ett sommarcafé och en konstbutik med bl.a. smycken, sidensaris och konstverk. Man använder också lokalen för konserter och dans. Mer info om öppettider och aktuella aktiviteter på Berga Kulturkapells hemsida –>.

Det fanns en hel att se längs väggarna och uppe på läktaren. Jag gillade jag bl.a. Lena Rosén Schlaugs lekfulla akvarell med ett skatpar som bygger på sitt bo.

Lena Rosén Schlaug. Akvarell

Lena Rosén Schlaug. Akvarell

Christina Hallin visade två annorlunda fågelkompositioner. Förutom spännande form och en dos humor så får färgerna en speciella lyster eftersom tavlan är utförd med äggtemperateknik.

Christna Hallin. "Viktor". Äggtempera

Christna Hallin. “Viktor”. Äggtempera

Martin Sjöberg visade akvareller med både förenklade människofigurer och helt abstrakta motiv. Dessa två gillade jag bäst.

Martin Sjöberg. Akvareller med abstrakta motiv.

Martin Sjöberg. Akvareller med abstrakta motiv.

Det fanns också exempel på högklassigt trähantverk av Anja Sundberg.

Träföremål av Anja Sundberg. Berga Kulturkapell 2013

Träföremål av Anja Sundberg. Berga Kulturkapell 2013

Berga kulturkapell är värt ett besök. Det finns mycket att se i en vacker och annorlunda miljö och dessutom gott fika.

Lappat i Ängelsberg

Världsarvskviltarna ställer ut i Ängelsberg 2013.

Världsarvskviltarna ställer ut i Ängelsberg 2013.

Mitt i Ängelsberg ligger den gamla brukshandeln. Där finns nu en antikvitetsbutik och besöksservice. På vinden hittade vi dessutom en utställning med kviltar. Världsarvskviltarna är ett tiotal kvinnor från bygden som träffas och kviltar, dvs syr föremål av gammalt och nytt tyg.  Det är mycket skickliga hantverkare med stor känsla för färg och form. Det finns föremål av mera traditionell art som “lapptäcken” men även prov på konst utfört i tyg liksom en uppsjö av allehanda bruksföremål.

"Lapptäcke" från Världsarvskviltarnas utställning i Ängelsberg

“Lapptäcke” från Världsarvskviltarnas utställning i Ängelsberg

Kviltarbete från Världsavrvskviltarnas utställning i Ängelsberg.

Kviltarbete från Världsavrvskviltarnas utställning i Ängelsberg.

Helmut Newton på Fotografiska museet

Utställning på Fotografiska museet 2013 med bilder av Helmut Newton

Utställning på Fotografiska museet 2013 med bilder av Helmut Newton

Besökte Helmut Newton utställningen på Fotogtafiska museet i Stockholm. Helmut Newton föddes i Berlin 1920. Eftersom familjen var judar lämnade dom Tyskland 1938. Efter kriget började HN arbeta som modefotograf, först i Australien och så småningom i Paris. Där blev han snart känd för sina provokativa och erotiskt kryddade bilder. På Fotografiska museet visas ett stort urval av hans bilder. En bildsökning med hans namn på Google visar ännu fler prov på hans fotokonst. Han verkar inte intresserad av att fotografera människor utan har en oemotståndligt drift att chockera, oftast genom att pynta bilderna med pornografiska och erotiska inslag. Det blir lite tröttsamt i längden med alla dessa poserande kvinnliga sexobjekt. Förutom mode och erotik ägnade hans sig också åt att porträttera rika och kända  människor. Här är det inte medmänsklighet som gäller utan en kittlande och provokativ yta.

Helmut Newton. Porträtt av Billy Wilder med fru.

Helmut Newton. Porträtt av Billy Wilder med fru.

Helmut Newton. Bröderna Wildenstein (beskuren)

Helmut Newton. Bröderna Wildenstein (beskuren)

I Helmut Newtons värld verkar det saknas människor, han visar bara upp poser och grimaser. De enda mänskliga varelser jag hittar är några på utställningen är några helfigurer av kvinnor i naturlig skala. Märkligt nog känns dom helt oerotiska och nästan mänskliga i jämförelse med hans andra bilder trots att de poserar helt nakna.

Helmut Newton. Naken kvinna.

Helmut Newton. Naken kvinna.

 

Helge Linden på Västerbottens museum

På Västerbottens museum pågår just nu (sommaren 2013) en utställning med målningar av Umeåkonstnären Helge Linden (1897-1961). Han utbildade sig och reste i Europa på 20-talet. Under 30-talet jobbade han sig fram till en stil som han sedan i huvudsak verkar ha hållit sig till hela sitt konstnärsliv. Stilen brukar kallas “purism” och jag uppfattar det som en sorts föreställande abstrakt konst. Man kan tydligt se motivet, men alla detaljer är bortrensade och bilden är reducerad till färgfält. Känslor och stämningar förmedlas av färgerna som inte har mycket att göra med verkligheten utan skapats efter konstnärens huvud. Helge Linden verkar inte ha gillat blå himlar utan använder genomgående helt andra himmelsfärger, t.ex. kraftigt gult. Motiven är typiska för tiden och tavlorna föreställer landskap och människor i vardagliga situationer. Det är uppfriskande att gå och titta på tavlor som så tydligt kommer från en tid som både är långt borta och ganska nära. Konstnärens egensinniga färgval är intressanta och man undrar varför han så egensinnigt bet sig fast i samma maner hela tiden.

Helge Linden, Obbola, 40-tal

Helge Linden, Obbola, 40-tal

Helge_Linden_Vinter Helge_Linden_Tvätt

 

 

 

Svenskt tenn i Hjo

Hjo är en mycket liten stad som jag alltid åkt förbi. Nu stannade vi och upptäckte att här föddes Estrid Ericsson som grundade designfirman Svenskt tenn 1924. Hennes gamla skola har man precis rustat upp och den ingår i kulturkvarteret Pedagogien tillsammans med bl.a. turistbyrå och bibliotek. I de nyrenoverade lokalerna pågår just nu en sevärd designutställning med tyger, möbler och föremål från Svenskt tenn. Ett citat av Estrid lyder “rummets renhet – detaljernas rikedom”. Först blir jag överraskad av hur man kan kombinera så många olika mönster, färger och former till en sammanhållen estetisk upplevelse. På nära håll ser man den oerhörda omsorgen om alla detaljer på möblerna. Om du har vägarna förbi Hjo i sommar så är utställningen definitivt värd en avstickare. I huset pågår dessutom en sevärd fotoutställning.

utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn.

utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn.

Utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn

Utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn

Louisiana konstmuseum

Jag har varit här flera gånger, men en hel solig sommarsöndag på Louisiana var en annan upplevelse. När jag tittar på konst blir jag ofta ganska snart mätt på intryck. Nu när vi tog oss tid att vandra runt, upp och ner och inte minst ut i trädgården blev det utrymme för att fundera och fika och reflektera. Sammantaget blev det en minnesvärd dag. Jag anser att Louisiana som arkitektonisk upplevelse ute och inne är mer sevärt än den konst som visas där.

Det stora affischnamnet var en retrospektiv utställning med Yoko Ono. Hon har varit otroligt framgångsrik med att utveckla sig själv till ett stort varumärke och pågående konstevent, men blir inte överväldigad eller chockerad av de verk som visas upp. Typ originell idé men … Jag kan tänka mig att hon kan vara en förebild för många kvinnor eftersom hon är en föregångare när det gäller att kräva plats och uppmärksamhet som kvinna.

Road och stimulerad blev jag däremot av Tara Donovans skulpturer/objekt/instllationer

Tara Donovan skulptur av metaliserad plastfolie.

Tara Donovan skulptur av metaliserad plastfolie.

Det visades också mycket konst från museets samlingar bl.a. denna suggestiva tavla av Andy Warhol

Andy Warhol 1978. "Shadow"

Andy Warhol 1978. “Shadow”

Jag gillade också denna modellstudie från 30-talet.

Vilhelm Lundström, modellstudie, 1930

Vilhelm Lundström, modellstudie, 1930

 

Ven

Landskapsvy från Ven.

Landskapsvy från Ven. Foto Anders Ehrlemak

Ven visar ett storslaget landskap som domineras av himmel, hav och böljande fält. Det märkliga är att de tillsammans blir mer än 100%. En solig sommardag blir det fullt med hyrcyklar som trängs med en och annan bil och buss på den enda större vägen. Vägen går härifrån och dit eller möjligen tvärt om. Om det är fint väder och man inte har bråttom så känns inte den 4 km långa promenaden (enkel väg) ganska lagom. Det finns många ställen att rasta och mycket att titta på längs vägen.

Ven på väg

Vägen på Ven en solig sommardag. Foto Anders Ehrlemark

Gråsparv bland veteax

Gråsparv bland veteax. Foto Anders Ehrlemark 2013

Blommande vallmo

Valmo i ett rapsfält på ven. Foto Anders Ehrlemark

Konstglas och silver i Virsbo

Virsbo konsthall sommaren 2013. Foto Anders Ehrlemark

Virsbo konsthall sommaren 2013. Foto Anders Ehrlemark

Bruksorten Virsbo ligger lite vid sidan av de stora genomfartslederna men det är värt att svänga norrut från Västerås och leta sig fram till Virsbo konsthall (länk till vägbeskrivning och öppettider >>). Konsthallen är inrymd i övervåningen på en äldre industrilokal. Det är rymligt och ljuset kommer in från alla håll genom fönster både i väggar och tak. Utanför forsar Kolbäcksån. Under större delen av juli (2013) visas glaskonst av Rolf Sinnemark,  Betina Huber och Robert Huber Petersson samt silverföremål av Karl Heinz Sauer.

Konstglas av Rolf Sinnemark på Virsbo konsthall juli 2013.

Konstglas  på Virsbo konsthall juli 2013.

Glasföremålen utstrålar tyngd och en självklar elegans. Färgerna är mättade och lika lockande som gele-godis kryddat med en rejäl nypa humor. Instinktivt vill man plocka upp och njuta.

Silverföremål av Karl Heinz Sauer på Virsbo konsthall

Silverföremål av Karl Heinz Sauer på Virsbo konsthall juli 2013. Foto Anders Ehrlemark

Det finns också en kollektion silverföremål gjorda av Karl Heinz Sauer. Han kombinerar skickligt glas och silver så silvrets mjuka glans förstärks av ljuset som tycks komma inifrån glaspartierna. Mycket sofistikerat och vackert. Utställningen i Virsbo var väl värd omvägen.

Peter Nilsson Live i Virsbo

I Virsbo bruk finns en lite udda konsthall i på vinden i en gammal industrifastighet. (Länk här >>).  Lokalerna ligger alldeles intill Kolbäcksån och ljuset strömmar i genom fönster runt om och genom taklanterniner. I konsthallen har man dels utställningar med högkvalitativ konst, dels är de en hemvist för en lokal konstförening. Just nu pågår en 3-dagars kurs i akvarellmålning med tema fåglar och landskap. Lärare är den kände fågelmålaren Peter Nilsson från södra Öland.

Akvarellkurs i Virsbo konsthall juli 2013.

Akvarellkurs i Virsbo konsthall juli 2013. Foto Anders Ehrlemark

Peter Nilsson uppträder live och visar hur han med snabba penseldrag skapar sina tavlor. Med skenbar enkelhet bygger han up bilden av ljusdagrar och skuggor. Paletten baseras på några få färger men nästan varje yta får sin egen färgblandning. Det ger ett livfullt intryck. Peter skissar noga, men målar snabbt. Jag blir vederbörligen imponerad och inspirerad.

Peter Nilsson demonstrerar hur han målar en akvarell med fågelmotiv. Virsbo 2013.

Peter Nilsson demonstrerar hur han målar en akvarell med fågelmotiv. Virsbo 2013.