Installation i den gamla kvarnen i Kvarnbo, Uppsala

 

Kvarnbo kvarn i Uppsala. Foto Anders Ehrlemark 2013

Kvarnbo kvarn i Uppsala. Foto Anders Ehrlemark 2013

I Kvarnbo i utkanten av Uppsala ligger en gammal kvarn nere i en å-ravin. Kvarnen är ett åldrigt timmerhus utan några som helst moderna faciliteter. Kvarnhuset har frilagts från snåren och rustats på utsidan. Inne i kvarnen har konstnären Kajsa Gustafsson och konstsmeden Pea Sjölén skapat en installation som dom kallar ”Inre Skog”. Kvarnen är dunkel och full med mörka vrår. När man kommer in från dagsljuset får man fumla sig runt längs en bana sparsamt upplyst av stearinljus. Längs vägen kommer man i kontakt med pinnar, rep, gummislangar mm. Nere i källaren står en cykel med dynamo och om man trampar lyses olika objekt upp i mörkret. På vinden hänger en massa gungor som sakta svänger fram och tillbaka. Jag hade inte så mycket känsla av skog utan tänkte mer på hur det var att jobba här i en tid när det inte fanns någon ordentlig arbetsbelysning. Lite läskigt vad det med så mycket levande ljus i en lättantändlig lokal som man inte riktigt kan orientera sig i. Bäst tyckte jag om vinden med gungorna. Sammantaget blev det en mer konstnärlig variant av spökhuset på ett nöjesfält.

Installationen "Inre skog" i Kvarnbo kvarn. Vägen ner i källarens mörker.

Installationen “Inre skog” i Kvarnbo kvarn. Vägen ner i källarens mörker. Foto Anders Ehrlemark 2013.

 

Installationen "Inre skog" i Kvarnbo Kvarn. Vinden full med gungor som svajar i mörkret.

Installationen “Inre skog” i Kvarnbo Kvarn. Vinden full med gungor som svajar i mörkret. Foto Anders Ehrlemark 2013