Galleri Astley

Mitt i mörkaste bergslagen finns Galleri Astley. Mer bestämt så ligger det i Uttersberg nära Skinnskatteberg. Galleriet är inrymt i några gamla byggnader som varit en station. På det gamla spårområdet har man gjort iordning en skulpturpark. I ett gammalt magasin finns ett fik och galleri. Där hängde bl.a. stora intensiva akvareller av Tomas Ryden

image

och halvabstrakta naturmålningar av Stephen Lawlor

image

I stationshuset längre bort fanns nonfigurativ konst. Jag kom i en livlig diskussion med galleristen ang föreställande kontra nonfigurativ konst. Min slutsats är att för att riktigt uppskatta den senare så skall man ha en känsla för bildens rytm och rörelse som jag saknar. Jag ser mig därför som visuellt tondöv.

image

I ett gammalt magasin på området finns en grafisk verkstad. Där stog det öppet idag och vi kunde på nära håll se hur man skapar med torrnål på plastfolie och hur själva tryckningen går till. Gick därifrån med en fördjupad uppskattning av grafik som konstform. Jag brukar annars ofta känna mig oberörd av grafik.

image