Göteborgs sjöfartsmuseum

På Göteborgs sjöfartmuseum visas en utställning med verk av sjömannen och konstnären Torsten Billman. Efter att växlat mellan livet på sjön och konstskolor gick han iland i början av 30-talet och ägnade sig åt konst. Jag tyckte om hans mycket uttrycksfulla grafik.

Torsten Billman på Sjöfartsmuseet

Några bilder förde tankarna till japanska träsnitt.

Torsten Billman på SjöfartmuseetPå utställningen fanns också några oljemålningar och teckningar, men dom tyckte jag var mycket blekare.

Torsten Billman på Sjöfartmuseet

Vi passade också på att titta på museets samling av galjonsfigurer från 1800-talet. Det visade sig inte bara vara odjur eller sköna jungfrur. En redare hade valt att placera sig själv i fören på sitt skepp. En annan lät avbilda sina döttrar. De flesta galjonsfigurerna var placerade i en stor mörk sal med effektfull belysning. En sevärd utställning som jag vill komma tillbaka till.

Galjonsfigurer på Göteborgs sjöfartmuseum Galjonsfigurer på Göteborgs sjöfartmuseum Galjonsfigurer på Göteborgs sjöfartmuseum