Femörefortet

Gjorde en utflykt till Femörefortet (klicka på länken för att se bilder från fortet) i Oxölösund. Märklig känsla att besöka ett museum som visar något som både hunnit vara toppmodernt (anläggningen togs i bruk 1966) och obrukbart (1998). Om man tittar på en vanlig sattelitbild på Google förstår man varför det inte fungerar med fasta befästningar nu för tiden. På bilden syns både pjäsernas pansarkupoler och eldledningsperiskopen. När fortet var i bruk så var säkert dessa objekt bättre kamoflerade, men en militär sattelit har ju ännu bättre upplösning.

Vet den lede fi bara den exakta positionen så finns det gott om bomber och robotar som kan träffa med meterprecision. Om det inte finns något kvar att skjuta med hjälper det inte att större delen av fortet ligger skyddat djupt nere i berget.