Vilse i Dalarnas museum

Ingången till Dalarnas museum.

Ingången till Dalarnas museum.

Under mitt sökande efter konst och upplevelser kom jag till Dalarnas museum. Detta besök dock blev det inte någon större upplevelse. Det blev för splittrat med oljemålningar i guldram, dalahästsamling, en massa grafiska blad, folkdräkter, industrihistoria, textiltryck och modern konst. Det kändes som om jag irrade omkring i en labyrint och letade efter utgången. Antingen är det för mycket objekt utan tillräckligt utrymme för reflektion eller så var det bara jag som var ofokuserad.

Det fanns dock några konstverk som jag stannade till framför. Längst stund vilade min blick på Svante Rydberg tavla “Gruvlave”. Det är en bild som man inte hinner läsa av på 5 sekunder. Samtidigt lockar färg och ljus blicken att utforska tavlan. Efter en stund upptäcker man många fina detaljer. Jag tror det är en sådan där bra tavla som man inte tröttnar på utan kan fortsätta att utforska länge.

Gruvlave, oljemålning av Svante Rydberg

Gruvlave, oljemålning av Svante Rydberg