Lars Lerins bildvärldar

Lerinmuseet i Karlstad

Lerinmuseet i Karlstad

Äntligen blev det av med ett besök på Lerinmuseet i Karlstad.  Mycket folk av alla slag och mycket konst från olika perioder av Lerins skaparliv. Jag var full av förväntan eftersom det var Lars Lerins konst som för några år seden fick mig att återfinna min bildglädje.  På museet fanns den tavla som för några år sedan återuppväckte  min skaparglädje och nyfikenhet.

Lars Lerin - Hagfors Teheran. Del av akvarell.

Lars Lerin – Hagfors Teheran. Del av akvarell.

Ett vintergrått landskap med hyreshus från miljonprogrammets dagar. Kan det finnas något tråkigare och mer ointressant? Men Lerin ser också en vacker orientalisk matta på vädring och lyfter upp spännande färgskiftningar ur gråheten. Plötsligt finns där allt som jag behöver för att uppskatta ett konstverk. Något som fångar min blick, något som berör mina känslor och ett djup som lockar ut mina tankar på upptäcksfärd.

Vass. Akvarell av Lars Lerin.

Vass. Akvarell av Lars Lerin.

Ofta arbetar han med små enkla men utsökta bilder. Genom att visa en mosaik av sådana bilder med ett gemensamt  tema blir det en miniatyrvärld att där ögat och tanken kan gå på upptäcksfärd.

Is och vass. Akvareller av Lars Lerin

Is och vass. Akvareller av Lars Lerin

När jag går där på museet slås jag av att det inte finns några tavlor som föreställer personer. Ibland målar han människor, t.ex. några nakenstudier eller några män i en bar, men det är inte personer utan kroppar eller gestalter. Det närmaste han verkar komma är en samling småbilder som skildrar ett traditionellt liv på landet, men även där är människorna på bilderna mycket anonyma.

Lars Lerin. Livet på landet.

Lars Lerin. Lantliga idyller.

På senare tid har han målat mycket uppstoppade fåglar och dioramor (från naturhistoriskt museum). Tekniken är lika bländande som vanligt och bilderna är fulla av detaljer att utforska, men dessa bilder fångar inte mitt intresse. Jag ser bara ett dödsrike och jag är mer intresserad av de levandes värld.

Lars Lerin. Diorama. Akvarell

Lars Lerin. Diorama (beskuren). Akvarell.

Lars Lerin är en fantastiskt bra målare med enastående färgkänsla och teknik. Det som jag tycker är mest fascinerande och inspirerande hans förmåga att skapa bra bilder av nästan allt som kommer i hans väg. Jag vet inte riktigt om det finns en plan eller riktning eller om han vandrar ditt näsan pekar, men jag kommer att komma tillbaka för att se mer.