Svenskt tenn i Hjo

Hjo är en mycket liten stad som jag alltid åkt förbi. Nu stannade vi och upptäckte att här föddes Estrid Ericsson som grundade designfirman Svenskt tenn 1924. Hennes gamla skola har man precis rustat upp och den ingår i kulturkvarteret Pedagogien tillsammans med bl.a. turistbyrå och bibliotek. I de nyrenoverade lokalerna pågår just nu en sevärd designutställning med tyger, möbler och föremål från Svenskt tenn. Ett citat av Estrid lyder “rummets renhet – detaljernas rikedom”. Först blir jag överraskad av hur man kan kombinera så många olika mönster, färger och former till en sammanhållen estetisk upplevelse. På nära håll ser man den oerhörda omsorgen om alla detaljer på möblerna. Om du har vägarna förbi Hjo i sommar så är utställningen definitivt värd en avstickare. I huset pågår dessutom en sevärd fotoutställning.

utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn.

utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn.

Utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn

Utställning i Hjo med föremål från Svenskt tenn