Helge Linden på Västerbottens museum

På Västerbottens museum pågår just nu (sommaren 2013) en utställning med målningar av Umeåkonstnären Helge Linden (1897-1961). Han utbildade sig och reste i Europa på 20-talet. Under 30-talet jobbade han sig fram till en stil som han sedan i huvudsak verkar ha hållit sig till hela sitt konstnärsliv. Stilen brukar kallas “purism” och jag uppfattar det som en sorts föreställande abstrakt konst. Man kan tydligt se motivet, men alla detaljer är bortrensade och bilden är reducerad till färgfält. Känslor och stämningar förmedlas av färgerna som inte har mycket att göra med verkligheten utan skapats efter konstnärens huvud. Helge Linden verkar inte ha gillat blå himlar utan använder genomgående helt andra himmelsfärger, t.ex. kraftigt gult. Motiven är typiska för tiden och tavlorna föreställer landskap och människor i vardagliga situationer. Det är uppfriskande att gå och titta på tavlor som så tydligt kommer från en tid som både är långt borta och ganska nära. Konstnärens egensinniga färgval är intressanta och man undrar varför han så egensinnigt bet sig fast i samma maner hela tiden.

Helge Linden, Obbola, 40-tal

Helge Linden, Obbola, 40-tal

Helge_Linden_Vinter Helge_Linden_Tvätt