Föreställningar

Musik vid vägs ände

country1

Ladan i Skog där Dala Countryfestival håller till

Helt oplanerat hamnade på Dala Countryfestival. En tråkig och grå fredag hittade vi evenemanget på nätet, packade ihop och for iväg expedition in i de mörka dalaskogarna. Stället kallar sig Ladan i Skog och det beskriver allt  – en gammal ladugård och loge gården Skog som ligger mitt i skogen där vägen tar slut. Inte så mycket folk när vi dök upp men under kvällen kom folk fram ur sina husbilar och dök upp. Trevlig stämning trots gråväder och lite regn. Dalacowboys i full utstyrsel hängde, snackade och drack öl.

country5

Dala Countryfestival 2016

Under kvällen spelade flera band i den gamla logen.

Ladan i Skog

Ladan i Skog

Bäst gillade vi Deliverance som spelade medryckande bluegrass i logen och Twangriders som spelade som spelade medryckande rock och country inne på puben (den gamla ladugården). En grå och tråkig fredag fick en glad och oväntad avslutning. Festivalen fortsatte på lördagen också, men då hade vi farit hem.

Deliverance spelar på Dala Countryfestival 2016

Deliverance spelar på Dala Countryfestival 2016

En vanlig Gardell

Maxim

Var och tittade på Jonas Gardells show “Mitt enda liv”. Det som förvånade mig mest var att showen var en så konventionell blandning av trams, musik, dans och körtjejer. Utan fenomenet Gardell skulle det varit ganska ointressant, men med hans extrema närvaro och förmåga att obehindrat växla mellan trams och allvar blir det både roligt och mycket sevärt.

 

Vemod i tungviktsklass

 

Konsert med Weeping willows i Umeå maj 2014

Konsert med Weeping willows i Umeå maj 2014

Konsert med Weeping willows i Umeå. Inget onödigt snack, inget glitter, inga krumbukter bara fem proffsiga gubbar som matar på med tunga musikaliska kroppsslag i en och en halv timme. Känslosamt och vemodigt i tungviktsklass. En minnesvärd och helgjuten musikupplevelse.

Miss Li på Radermachersmedjornas utescen

Miss Li på Radermachersmedjornas utescen i Eskilstuna. Foto Anders Ehrlemark 2013

Miss Li på Radermachersmedjornas utescen i Eskilstuna. Foto Anders Ehrlemark 2013

Agustikvällen är ljummen och skön. Medan mörkret sänkter sig samlas allt mer folk framför Radermachersmedjornas utescen. Så småningom tänds scenljuset och Miss Li och hennes band kommer in. Lite trevande inledning. Mycket hippie-stuk med flower-power och 70-tal. Miss Li jobbar hårt och vinner nog till slut alla åskådares hjärtan med sin energi och värme. En minnesvärd kväll.

En beige värld

Det_sitter_någon_på_vingen_2013

Har varit och sett Riksteaterns “Det sitter någon på vingen” som är en föreställning som baseras på Allan Edwalls musik kompletterat med texter av Kristina Lugn. För mig handlar föreställningen om luggsliten skönhet och vemod i en beige värld full av mänskliga svagheter och utan hopp om förbättring. Proffsiga skådespelare och vacker musik men vaddmalsgrå eftersmak.

En föreställningen som också utspelas i Allan Edwalls värld är “Limpan” med Johannes Brost som spelades på samma teater några veckor tidigare. Den handlade om alkisen och losern som hoppas på lite respekt och vädjar om att myndigheterna måtte avliva honom eftersom han inte heller har någon framtid.

Båda dessa föreställningar har en mycket maskulin prägel. Kvinnorna har försvunnit och omnämns bara i förbigående. Jag associerar till Ronny Erikssons show som jag såg i höstas. Hans värld är manligt sträv, men där händer det fortvarande under. Han drog bl.a. en poetisk skröna om den ensamme skogsmaskinsföraren som långt hemifrån möter en vacker huldra i skogen. Huldran visar sig vara en thailänsk bärplockerska och snart är de tu ett lyckligt par. Jag tror nog ändå att Ronny har mer rätt än Allan – det finns hopp och att under inträffar.

Fredag med Fado

Fredagskosert på Uppsala Konsert & Kongress med den portugisiska fadosångerskan Claudia Aurora. Mycket vackert, melodiskt och välsjunget. Tråkigt att man inte förstår texterna. Här kan du lyssna på en sång som framfördes på konserten.

Sommarmusik i Marys trädgård

Magnus Carlsson sjunger med Augustfamiljen i Marys trädgård utanför Eskilstuna. Vi sitter under äppelträden och äter nygrillade hamburgare och dricker öl medan skymmningen faller.

image

Tango med utsikt

Igår kväll var vi i Uppsala konserthus och såg en sång och dansföreställning – Tango Azul. Först och främst så bjuder konserthuset på en magnifik upplevelse i form av panoramautsikten över staden.

Tangon var proffsig och underhållande. Mest imponerad blev jag av sångerskan Patrica Nora som har en mycket fyllig och uttrycksfull röst (klicka på länken så får du se ett filmklipp med både sång och dans).