May 2013

Vårmotiv från Öland

I Mörbylånga, på södra Öland, vid torget finns ett utmärkt café som heter Nyqvists. I ett angränsande utrymme har Lions en liten konstsalong. Där upptäckte jag denna färglitografi av Johan Persson. Jag gillar den eftersom den förmedlar så mycket vårstämning och vardagspoesi.

Färglitografi av Johan Persson

Ölandsmotiv av Johan Persson

Konst runt Siljan 2013 – eftertankar

Det har varit en ny upplevelse att ägna flera dagar sträck åt att bara titta på konst. Det är ganska omtumlande att direkt gå från den ena ateljen till nästa och nästa. På varje ställe en ny bildvärld och en ny konstnär. En ateljé är ju dessutom en lite halvprivat sfär.

Hur som helst så har det varit roligt och inspirerande att se resultatet av all denna skaparmöda och jag har sett en hel del tavlor som jag verkligen gillat.

En eftertanke som slagit mig är att nästan inga verk skildrade vardagen eller tydliga personer. Istället bjöds vi in till en egen värd helt skapad av konstnärens fantasi. Verklighetsflykt är trevligt, men det kan bli lite enahanda.

Konst runt Siljan – Josefin Wedel

Josefin Wedel är grafiker. Utöver vanliga grafiska tekniker gör hon tavlor med en collageteknik som bygger på lager med grafiska tryck på tunt transparent papper. Det ger tavlorna en spännande och egenartad tredimensionell känsla. Jag brukar vara ganska oberörd av grafik, men många av dessa tavlor gillade jag. Josefin Wedel har en egen hemsida där man kan se fler bilder och läsa mer om henne, länk –>>

Landskap i collageteknik av Josefin Wedel.

Landskap i collageteknik av Josefin Wedel.

Fågelmotiv av Josefin Wedel.

Fågelmotiv av Josefin Wedel.

 

Konst runt Siljan 2013 – Anne Blijdenstein

Anne Blijdenstein talade helst om sina emaljmålningar, men jag hittade ett par vanliga tavlor som jag gillade bättre. Här kan du se exempel på hennes emaljtavlor, länk till emaljverkstaden –>>

Vattenmotiv av Anne Blijdenstein

Vattenmotiv av Anne Blijdenstein

Vattenmotiv av Anne Blijdenstein.

Vattenmotiv av Anne Blijdenstein.

 

Konst runt Siljan 2013 – Berit Melin

Berit Melins ateljé.

Tavlor utställda i Berit Melins ateljé.

Ateljén är inredd i en gammal ombyggd ladugård. Tavlorna är suggestiva,  färgsäkra och proffsiga. Jag vet precis ett hem där tavlorna skulle passa perfekt – fast inte hos oss. Länk till konstnärens egen hemsida –>>

Fantasilandskap av Berit Melin.

Fantasilandskap av Berit Melin.

Stilleben av Berit Melin.

Stilleben av Berit Melin.

 

Konst runt Siljan 2013 – Orsa keramikkollektiv

Rekubränd keramik av Kristna Klockar.

Rekubränd keramik av Kristna Klockar. Orsa keramikkollektiv.

Ett stort bord var dukat med färgglatt godis i form av rakubrända dosor tillverkade av Kristina Klockar. Runt om på hyllor och bord fanns föremål av kollektivets övriga medlemmar. Jag blev charmad av de mycket personliga hönor och hundar som stod i ett angränsande rum. Dom var gjorda av Maria Riseby.

Hönor. Orsa keramikkollektiv.

Hönor med glimten i ögat. Maria Riseby, Orsa keramikkollektiv.

Keramikhund. Maria Riseby, Orsa keramikkollektiv

Keramikhund. Maria Riseby, Orsa keramikkollektiv

 

 

Konst runt Siljan 2013 – Monika Wennergren

Tavla av Monika Wnnergren

Tavla av Monika Wennergren

När jag ser sig runt i ateljén är det nästan svårt att tro att det är samma person som målat tavlorna. De är så olika. Små förenklade porträtt av leksaksdjur. Stora vilda tavlor med härvor av färgstarka serpentiner över olika scenerier sida vid sida med nästan realistiska bilder på människor och djur. På konstrundans hemsida finns bilder på fler verk –>>. Själv föredrar jag nog det enkla framför att försöka reda ut trasslig symbolik.

Monika Wennergren

Modellen och porträttet. Tavla av Monika Wennergren.

Målning av Monika Wennergren.

Leksakshund. Målning av Monika Wennergren.

Konst runt Siljan 2013 – Siv Åsenlund

Abstrakta landskap av Siv Åsenlund

Halvabstrakta scener och landskap av Siv Åsenlund

En ateljé fylld av tavlor utförda med flera olika tekniker. Den sammanhållande tråd som jag ser är färgpaletten som som smakar solig blomsteräng. Det finns en del svart-vita teckningar och tryck liksom några grådisiga landskap, men de flesta tavlorna utstrålar sommar och sol.

Akvarell av Siv Åsenlund

Akvarell av Siv Åsenlund

Akvarell av Siv Åsenlund

Sommarblommor. Akvarell av Siv Åsenlund

 

Konst runt Siljan 2013 – Curt Berglund

Halvabstrakta landskap med en återhållen färgskala. Det är ljuset som skapar det starkaste intrycket. Tre hela väggar med bilder från golv till tak i samma tema förstärker upplevelsen. Här kan du läsa lite mer om konstnären –>>.

Landskap av Curt Berglund.

Landskap av Curt Berglund.

Landskap av Curt Berglund

Landskap av Curt Berglund

Curt Berglund. Pågående arbete.

Curt Berglund. Pågående arbete.

 

 

Konst runt Siljan 2013 – Boo Skoog

Tavlor av Boo Skoog

Boo Skoogs utställning på konstrunda runt Siljan 2013

Inte mycket sommaräng i denna ateljé trots timrade dalstugor i björkbacke med utsikt över Siljan. Tavlorna utstrålar istället  storstadspuls med starka färger och brutal penselföring. Här kan du läsa mer om konstnären –>>.

Tavla av Boo Skoog

Stadsmotiv av Boo Skoog