Stridsvagnar i Strängnäs

I helgen besökte jag det nyöppnade museet Arsenalen i Strängnäs. Där finns stridsvagnar och andra militära fordon från tiden före första världskriget och fram till idag. Huvuddelen är sådana är sådana som använts av svenska försvaret men det finns också några utländska från andra världskriget.

Jag blev positivt överaskad av utställningen – välordnat, bra information och sevärt. För mig som gillar tekniska grejor fanns det många detaljer att studera. Inom det militära området har man kostat på sig att prova många tekniska hugskott som ingen privat finansiär skulle ha vågat satsa på.

Det är dock slående hur långt borta döden är bland denna samling av dödens redskap. För mig som lever så långt bort från krigets verklighet är det svårt att föreställa sig hur det är. På TV och film finns många krigsskildringar, men de utspelar sig ofta i en “exotisk” miljö långt borta från de svenska skogsbackar jag känner till . Den klassiska finska filmen “Okänd soldat” innehåller dock avsnitt med miljöer och människor som jag kan identifiera mig med.