admin

Två fotografer

På Eskilstuna museum hamnade jag helt oplanerat på en fotoutställning. SWAPS är ett fotoprojekt som Ulf Rehnholm har gjort i samarbete med fotografer från Jordens alla hörn. Den består av multiexponerade bilder (på traditionellt filmmedia). Ulf har först fyllt filmerna med bilder och sedan skickat ut dom i värden till andra fotografer som tagit nya bilder på samma film utan att veta vilka motiv som redan fanns där. Sedan har Ulf gjort ett urval i mängden och det är dessa bilder som visas på utställningen. Jag tycker det är en kul idé, men inget som fångar mig. Ungefär som att stirra ner i kaffesump, fast mer dekorativt.

Bara någon vecka senare kommer jag lika oplanerat till ännu en fotoutställning. Det är Nelli Palomäki som visar en samling porträtt på Kulturhuset i Stockholm. Många av porträtten är arrangerade så att de påminner om gamla studiobilder med rekvisita, men människorna är mycket tydligt från vår tid. Det som griper mig är den intensiva närvaro som hon lyckas förmedla. För mig representerar dessa utställningar två helt olika förhållningssätt till konst. Å ena sidan en kul och dekorativ idé å andra sidan bilder med intensiv känsla och närvaro.

Ryssar på Nationalmuseum

Direkt från Moderna gick vi till Nationalmuseum där det visas en utställning med konst av den ryska konstnärsgruppen Peredvizjniki. I Ryssland ansågs de vara radikala genom sitt val av realistiska motiv från vanliga människors liv.  För mig känns motiven exotiska eftersom den gamla ryska kulturen är främmande, men stilen liknar mycket samtida nordiska romantiska målare (som för övrigt hänger i en intilliggande sal).

Hittar en häftigt porträtt på kulturgiganten Tolstoy som avbildas stående barfota i en enkel bondeblus. När fick vi se vår tids kulturikoner avbildade på motsvarande sätt. (bilden från Wikimedia commons)

Många tavlor visar mer eller mindre romantiska landskap, men ett landskap med en väg som försvinner i fjärran får en annan laddning när man får veta att detta är den väg som straffångarna vandrade på vägg till sibiriens fångläger. (bilden från Wikipaintings.org)

Turner och Monet på Moderna museet

Jag har tidigare bara haft möjlighet att se enstaka originalmålningar av Turner och Monet. Nu dyker det upp en stor utstållning med båda målarna på Moderna museet. Den omfattar också verk från en sentida kollega till dem, Twombly. Twombly har jag inga minnesbilder av sedan tidigare och honom kommer jag inte heller närmare i trängseln på Moderna. Mest imponerad är jag av Monet. Han har en så stor bredd (inte bara näckrosor)  och det finns massor av hans tavlor på utställningen som jag tycker om.

Däremot blev jag besviken på Turner. Det finns en del fantastiska tavlor av honom, men också en del som jag inte berörs av alls. Turner är lite tidigare än Monet och det finns ganska mycket traditionellt landsskapsmåleri a la 1700-talet hos. Spretiga gubbar i bruna fantasilandskap fångar inte mitt intresse.

Sörmlandssalongen 2011

Besökte Sörmlandssalongen på konstmuseet här i stan. Har aldrig varit på den förut och blev possitivt överaskad över standarden. Jag tycker det är svårt att tillgodogöra sig en så blandad samling konst. Ögonen blir liksom fulla av konstpyttepanna och ganska snart tappar man fokus. En hel del verk kan jag se att de är proffsigt utförda, men jag får ingen upplevelse av att titta på dom. Lustigt nog blev jag nästan mer berörd av att titta på den video från utställningen som ligger på Youtube.

Transafari på Öland

I helgen var jag på Öland och följde med på en transafari i Svalgårdens regi. På hösten samlas stora flockar med tranor på Öland innan de fortsätter söderut. Det var  en härlig dag med sommartemperaturer och svaga vindar (ovanligt på Öland). Vi fick se gott om tranor, men dom visade sig mest som siluetter i motljus. Tydligast såg man alla flockar med gäss som hela tiden sträckte söderut. Som avslutningsnummer fick vi se en havsörn glida förbi på nära håll. Mäktigt!

Tango med utsikt

Igår kväll var vi i Uppsala konserthus och såg en sång och dansföreställning – Tango Azul. Först och främst så bjuder konserthuset på en magnifik upplevelse i form av panoramautsikten över staden.

Tangon var proffsig och underhållande. Mest imponerad blev jag av sångerskan Patrica Nora som har en mycket fyllig och uttrycksfull röst (klicka på länken så får du se ett filmklipp med både sång och dans).

Keramik i Skåne

Under helgen har jag varit i Skåne och besökt Wallåkra stenkärlsfabrik. Vi fick en engagerad och roande rundvisning av fabriken som funnits sedan 1864. Man tillverkar saltglaserat stengods av samma typ av lera som har använts i Höganäs, men i mindre skala. Godset ser ut som de välkända högnäskrusen.

Brännugnen eldas på traditionellt sätt med stenkol

Intill “fabriken” finns också en liten resturang med utsökt mat.

Mer av en händelse hamnade vi också hos en annan keramiker – Bente Brosböl  Hansen – som håller till i Klåveröd på Söderåsen. Hon gör fantastisk keramik med med intrikata geometriska mönster. Det var en stor upplevelse att få se en del av de föremål som hon gör.

Stridsvagnar i Strängnäs

I helgen besökte jag det nyöppnade museet Arsenalen i Strängnäs. Där finns stridsvagnar och andra militära fordon från tiden före första världskriget och fram till idag. Huvuddelen är sådana är sådana som använts av svenska försvaret men det finns också några utländska från andra världskriget.

Jag blev positivt överaskad av utställningen – välordnat, bra information och sevärt. För mig som gillar tekniska grejor fanns det många detaljer att studera. Inom det militära området har man kostat på sig att prova många tekniska hugskott som ingen privat finansiär skulle ha vågat satsa på.

Det är dock slående hur långt borta döden är bland denna samling av dödens redskap. För mig som lever så långt bort från krigets verklighet är det svårt att föreställa sig hur det är. På TV och film finns många krigsskildringar, men de utspelar sig ofta i en “exotisk” miljö långt borta från de svenska skogsbackar jag känner till . Den klassiska finska filmen “Okänd soldat” innehåller dock avsnitt med miljöer och människor som jag kan identifiera mig med.

Kyrkbesök

Letade geocachegömma i Oxelösund. En gömma låg intill den iögonenfallande kyrkan på berget ovanför centrum. Kyrkan är byggd på femtiotalet av brutal betong och glas. Har sett den på håll förut och tyckt att den vara ganska ful. På närmare håll visade det sig vara en storslagen och imponernade byggnad.

Vi gick också in i kyrkan och tittade. Där inne var det ett rofyllt och vackert kyrkorum. Utifrån överväldigande, inifrån nästan intimt. Det är kul när man blir överaskad och får revidera sin förutfattade mening.

Femörefortet

Gjorde en utflykt till Femörefortet (klicka på länken för att se bilder från fortet) i Oxölösund. Märklig känsla att besöka ett museum som visar något som både hunnit vara toppmodernt (anläggningen togs i bruk 1966) och obrukbart (1998). Om man tittar på en vanlig sattelitbild på Google förstår man varför det inte fungerar med fasta befästningar nu för tiden. På bilden syns både pjäsernas pansarkupoler och eldledningsperiskopen. När fortet var i bruk så var säkert dessa objekt bättre kamoflerade, men en militär sattelit har ju ännu bättre upplösning.

Vet den lede fi bara den exakta positionen så finns det gott om bomber och robotar som kan träffa med meterprecision. Om det inte finns något kvar att skjuta med hjälper det inte att större delen av fortet ligger skyddat djupt nere i berget.