February 2013

Stenhuset i Surahammar

En paus vid Stenhuset i Surahammar blev både en liten fikastund och ett besök på keramikutställning i galleriet på övervåningen. Där ställde en grupp konstnärer ut med tema “Kannor”. Det var allt från normala (ganska) tekannor till mycket fantasifulla skapelser med avlägset släktskap till bruksföremål som temat pekar på. Kul och oväntat.

Konstutflykt i Bergslagen

Fast det fortvarande var vinter ville vi göra en liten konstutflykt. Vi åkte till Galleri Astley mitt inne i bergslagsskogen. Snön låg djup i skogen och vattnet var bläcksvart i dammen intill, men i grafikverkstaden var det full aktivitet. I museet fanns det fika, konst och konsthantverk. Direkt i entrén möttes vi av en tjur gjord av järnskrot och gamla bildäck. Konstnären Adeola M Balogun kommer från Lagos i Nigeria och har skapat en skulptur med mycket tjurkänsla. Skrotskulpturer är ju inte så ovanligt men genom att använda flätat gummi från gamla däck blir kroppen mycket animalisk.

Ute i galleriet i det gamla stationshuset fanns det fullt med grafik. Den konstformen är jag ofta sval inför, men det fanns en del verk som även jag uppskattade bl.a. några fina porträtt av Arild Yttri.

 

Här finns fler vinterbilder från Uttersberg

Vårsalong 2013

Det har nästan blivit en tradition att gå på Vårsalongen på Liljevalchs. Där finns alltid mycket att se, mer än hjärnan kan hinna ta emot och bearbeta på två timmar.  Jag funderar ofta på varför jag berörs av vissa konstverk och varför andra mest är dekorativa. Jag blir upplivad av Siv Åsenslunds nästan abstrakta naturmotiv.

Jag dras in i Emma Fredrikssons kvadratmeterstora skogslandskap. Kanske beror det på att den enorma detaljupplösningen lockar ögat med många bilder i bilden.

Jag ryggar tillbaka inför Maria Jokitalos surrealistiska drömsyner som hoppar upp i ansiktet på mig med sina starka färger och blanka yta.

Jag förtjusas av Anna-Lena Göras små tavlor gjorda med pastellkritor.

När jag betraktar Magdalena Malmvall-Nisses hundar imponeras jag av att man med några snabba penseldrag kan ge tillräckligt med ledtrådar för att min hjärna skall låta mig se en hel nästan levande hund.

Jag förförs av Anders Skölds stora och spektakulära Venedigmotiv. Och så fanns det massor med andra stora och små upplevelser.