Stora män på Eskilstuna konstmuseum

Porträtt av Villu Jaanisoo på Eskilstuna konstmuseum 2013

Porträtt skapade av Villu Jaanisoo på Eskilstuna konstmuseum 2013

Under sommaren har det funnits fyra stora skulpturala porträtt av Villu Jaanisoo utställda på Eskilstuna konstmuseum. På avstånd slås man av den monumentala storleken (för att vara ett inomhusobjekt) och ytstrukturen som liknar de lermodeller som skulptörer brukar arbeta med. När man kommer lite närmare ser det snarast ut som grovpixlade foton fast i 3D. Till slut inser man att skulpturerna är skapade av hundratals små plywoodbitar som skruvats ihop med ännu fler skruvar. Det uppstår en intressant spänning mellan det monumentala och ljusspelet över de många små träytorna. Att porträtten föreställer “stora” män – Voltaire, Goethe, Dante och Goethe – blir mest som en liten skojig knorr. Mycket sevärt!

PS. Dessa skapelser skulle knappast kommit till om det inte varit för varje nutida hemmafixares främsta verktyg – den batteridrivna skruvdragaren.

Detalj av skulptur utförd av Villu Jaanisoo.

Detalj av skulptur utförd av Villu Jaanisoo.