Självporträtt på Louisiana

Stor utställning med självporträtt på Louisiana utanför Köpenhamn. Massor av självporträtt från perioden från slutet av artonhundratalet fram till våra dagar. Det är konstverk med flera olika utgångspunkter. Många säger “vem är jag?”, några (särskilt av manliga konstnärer) säger istället “Här är jag!”. Moderna konstnärer verkar istället ofta vilja provocera oss som betraktaren med frågan “vem är du egentligen?”.

En tanke som slog mig var att innan alla hade en bra spegel eller kamera så visste de flesta människor inte riktigt hur dom såg ut. Nu för tiden granskar vi oss ständigt i spegeln och producerar massor av fotografiska självporträtt som uppfyller nätet. Det har skett en stor förändring av hur vi uppfattar oss själva. Inte så konstigt att utseendet är så viktigt nu för tiden.