Nattfoto med Sony DSC-RX100

När vi var vid Tidö slott var det kväll och hann bli natt med fullmåne innan vi skulle åka hem. I mörkret kunde man skymta slottet bland träden. Den månbelysta fasaden syntes tydligt, men för övrigt doldes det mesta i mörka skuggor. Det såg ut ungefär så här:

Tidö slott i månljus

Jag har ganska nyligen skaffat en kompaktkamera (Sony DSC-RX) som har nästan lika bra egenskaper som en systemkamera med stor bildsensor, bra optik och mekanisk bildstabilisering. Den är dessutom så liten att man alltid kan ha den med sig och när det gäller fotografering i mörker är den ett strå vassare än min Nikon D7000. Jag tog därför fram kameran och tog ett foto på fri hand ut i mörkret. Så här blev bilden:

Tidö slott i månsken

Man ser mycket mer detaljer än med blotta ögat. Inte alltför mycket brus. Skärpan ej perfekt, men enastående med tanke på att bilden är tagen utan vare sig stativ eller stöd. Med denna kamera kan man utforska helt nya motiv. Här finns fler nattbilder.

.