Ebelingmuseet

Självportträtt av Ebeling

Självporträtt från 30-tal till 60-tal

På Ebelingsmuseet i Torshälla finns naturligtvis en mängd verk av målaren, keramikern, skulptören mm Allan Ebeling (1897-1975). Jag är förtjust i hans måleri. Mustiga färger, personlighet och en liten blinkning i ögonvrån. Det syns tydligt på självporträtten ovan. Annars är han nog mest känd för sina skulpturer av gjutjärn och rostfritt stål – länk.

Museet visar också utställningar med verk av nu aktiva konstnärer. Denna gång kunde kontrasten inte vara större. Stellan Wiberg visar abstraherade arkitekturbilder. Han har utgått från fotografier av stadsmiljöer i Eskilstuna och reducerat ner dem till geometriska färgfält.

Tavlor av Stellan Wiberg

Abstraherad arkitektur

På museet finns också en utställning av Kurt Simons. Den går ändå längre i reduktion. Hans verk består bara av enkla färgade geometriska figurer.

Båda konstnärerna är mycket proffsiga, men bilderna är så abstraherade att jag inte kan se några spår av människan bakom bilderna. Det är som att lyssna på en konsert som bara består av att någon slår an två stämgafflar i ett tomt rum. De abstrakta bilderna kan fungerar som en (nästan) tom yta att projicera sina egna tankar på, men jag blir inte berörd av denna typ av konst. Det är inte nödvändigt att konsten är föreställande, men jag vill känna att det finns en person av kött och blod bakom verket.

Kurt Simons på Ebelingmuseet

Kurt Simons ställer ut på Ebelingmuseet mars 2013