July 2012

Åter till Avesta Art

Nu är det tredje gången vi besöker Avesta Art i de gamla brukslokalerna. Varje gång har det funnits nya saker att se. Det är en ovanlig och inspirerande blandning av industrihistoria och konst.

image

I år fastnade jag för detta verk av den kinesiska konstnärinnan Zhang Guangjuan, som visar hur vi lämnar vår livshistoria i våra skuggor.

image

Det fanns också en enorm installation av Mikael Ericsson med ett sakta roterande självlysande klot i kombination med videoanimationer som visar rymdmyror i idogt arbete.

Det blir nog ett nytt besök om något år.

Sommarmusik i Marys trädgård

Magnus Carlsson sjunger med Augustfamiljen i Marys trädgård utanför Eskilstuna. Vi sitter under äppelträden och äter nygrillade hamburgare och dricker öl medan skymmningen faller.

image

Udda sevärdhet i Umnäs

I Umnäs (nordväst om Storuman) finns en udda sevärdhet i form av ett skotermuseum. Runt gårdsplanen finns dessutom ett skoterhotell (bara vintertid), skotervandrarhem, skoterstugor, skoterpub och ställplatser m el för husbil. En liten avstickare från blå vägen, och plötsligt befinner sig sörlänninngen i en helt främmannde miljö. Väl värt ett besök.

image

Kultsjön

Jag har varit här förut, men blev lika fångad igen av den stora och djupa sjön med dramatiska fjäll i bakgrunden

Fatmomakke som är en samisk mötesplats inne i en trång dal vid en liten sjö. Gamla timmerhus och träkåtor kring en vit träkyrka. En del av husen är från 1700-talet och det känns som platsen är uråldrig.

Kultsjön slutar i trappstegsforsen. Den är sevärd till och med innifrån bilen på parkeringen

Vadstena slott

Säga vad man vill, men så här imponerande kåkar byggs det inte så många längre – fast de kanske är tur för de lär ha varit väldigt otrivsamma, särskilt om vintern.

image

Hämningslös blomprakt

image

På Julitta finns en pionträdgård. Den här årstiden är den full av en hämningslös och överdådig blomprakt som gränsar till det obsena.

Bastedalens kinapark

image

Bastedalens kinapark ligger i ett gammalt kalkbrott söder om Askersund. Det är inte den mest överdådiga trädgård jag varit i, men den säregna miljön skapar en känsla av harmoni så dröjer sig kvar länge.